img_7692.jpgNyt menee vähän valtakunnanpolitiikan puolelle, mutta täältähän ne lähtevät ajatukset sinnekin päin. Enkä minä totisesti ole yksin ajatuksieni kanssa.

Siis sitä ruotsia! Olen ruotsinopettaja, pidän vilpittömästi ruotsista ja Ruotsista, lähden ensi viikollakin Ruotsiin, olen tehnyt yhteistyötä suomenruotsalaisten kanssa, luen kirjoja ruotsiksi, katselen Strömsötä ja muuta FST:n tarjontaa. Olen jopa maistanut hapansilakoita. Olen siis mielestäni ihan oikea ihminen sanomaan: lopettakaa pakkoruotsi.

Pakkoruotsi tekee vääryyttä suomenruotsalaisille ja ruotsalaisille. Antakaa ruotsin opiskelun mahdollisuus niille, jotka sitä haluavat opiskella. Ne muut voivat opiskella jotain muuta vierasta kieltä, siis niitä oikeita vieraita kieliä, tai keskittyä kädentaitoihin. Mitä järkeä on tahkota kolme vuotta ruotsia yläkoulussa, jos ei kuitenkaan saavuta sellaista kielitaitoa, jolla pääsee eteenpäin. Mieluummin muita itselle paremmin sopivia oppiaineita! Suomenruotsalainen kulttuuriperintö ei voi olla sen varassa, että jokaiikan on opiskeltava ruotsia. Jos se seisoo niin heikoilla savijaloilla, niin joutaa sitten kaatumaankin.

Jos vielä päästäisiin siihen, mitä lukiolaisten liitto ehdotti viime keväänä; lukion ruotsi ja kirjoitettu vielä vastaisivat virkamiesruotsin tutkintoa. Olisipa ihana edistysaskel!

Gu’ natt säger Saara