Pakko numeroida. Tästä asiasta on varmasti niin paljon sanottavaa, ettei yhteen kertaan mahdu kaikki.
Koulussa opetettiin, että tärkein kysymyksistä on miksi. Niin tässäkin asiassa. Miksi siis näin kiireinen aikataulu sairaalan yhtiöittämisessä? Uusilla valtuutetuilla tulee tosi kiire opiskella asiaa vaalien jälkeen ja ennen ensimmäistä kokousta. Vai siis onko se tarkoituskin? Kaikkiin kysymyksiin ei saatu vastausta torstaina ja toisaalta eipä siellä ollut kovasti yleisöäkään.
En ideologisista syistä vastusta sen kummemmin yksityistä kuin julkistakaan terveydenhuoltoa. Pääasia, että ihminen pääsee tarvittaessa lääkäriin ja saa asianmukaista hoitoa. Ihanaa olisi, jos lääkäri ei vaihtuisi joka kerta eikä jatkuvasti tarvitsisi selittää asiaa uudelleen ja uudelleen.Tai että lääkäripalveluja olisi ylipäätänsä tarjolla. Jämsän seudun naiset eivät ole vuosikausiin päässeet gynekologille muuta kuin maksamalla yksityiselle tai tyytymällä yleislääkärin tarkastuksiin synnytyksen jälkeen. Julkisella terveydenhuollolla on ollut aikaa näyttää kyntensä ja toimivuutensa – ja missä ollaan?
Torstain tilaisuudessa mainittiin useamman kerran Pihlajalinnan ja Hattulan yhteistyö. Tartuin siis puhelimeen ja soitin entisen kotikuntani valtuutetulle ja kyselin, miten homma siellä sujuu. Hattula jäi Hämeenlinnan suuren kuntaliitoksen ulkopuolelle ja Hämeenlinnan kansanterveystyön kuntainliitto teki Hattulan osalta sopimuksen Pihlajalinnan kanssa ilman, että hattulalaiset pääsivät päättämään sopimuksesta. Mutta väki on ollut tyytyväistä. Lääkärille pääsee nopeasti ja joustavasti, palvelu pelaa. Kumppanuuteen liittymisestä neuvotellaan parhaillaan Janakkalan kanssa.
Suurimpana ongelmana näen itse sopimuksen laatimiseen liittyvät asiat. Riittääkö kaupungilla asiantuntemusta jatkossakin hoitamaan sopimukset niin, että mitään ”porsaanreikiä” tai kuntalaisen oikeuksia kaventavia kohtia ei jää rivien väliin?
Tästä jatkuu huomenna osa 2.