Eläkepommi on sitten ruma sana. Ei kai ikänsä työtä tehneet ihmiset ole mitään terroristeja, jotka eivät olisi ansainneet eläkettään?
Eläkeläisten määrä kasvaa ja kasvaa. Asiaan on valmistauduttava ajoissa monella tavalla. Suurin osa vanhuksista haluaa elää kotonaan niin kauan kuin mahdollista. Toimiva kotihoito ja omaisten tuki mahdollistaa sen. Kotona asumisen varjopuoli voi kuitenkin olla eristyneisyys, varsinkin jos omaiset eivät asu samalla paikkakunnalla. Vanhusten yksinäisyys ja masentuneisuus on totisinta totta. Valtiovallan tulisikin tehdä helpommaksi se, että vanhus voi helpommin vaihtaa kotipaikkakuntaa, jos omaiset asuvat kaukana.
Moniin eri tarpeisiin mallaavia laitospaikkoja on myös oltava ja ennenkaikkea niissä riittävästi henkilökuntaa. Ei ne seinät ketään hoida eikä hienot kalusteet auta, jos ei ole ihmisiä, jotka auttavat esim. ruokailussa.
Monet nykyperheet asuvat suurissa taloissa. Voi olla, että joku haluaa palata ihan vanhaan malliinkin ja ottaa oman vanhuksensa asumaan kanssaa. Tätäkään mallia ei saa hylätä eikä toisaalta käyttää säästömallina. Omaishoidon tuki on osa terveydenhuoltoa.
Maksaa ja maksaa. Mutta eikös ihmisestä tee ihmisen juuri se tapa, miten se huolehtii heikommistaan?