aikas-mari-7237.jpgSuosikkisarjani Maanalainen armeija iskee jälleen alkoi usein kohtauksella, jossa päähenkilö, vastahakoisesti natseja vastaan salaa taistellut ravintoloitsija-naistenmies oli jossakin ehdottoman epäkorrektissa pinteessä ja selitti ahdinkonsa aloittaen tämän jutun otiskon sanoin. Lainaan hieman tätä charmillista casanovaa ja aloitan tarinani perheemme syystöistä.

Saatatte ehkä ihmetellä, miksi pyllistelen kaksinkerroin leikkimökissämme, kiristelen hampaitani ja  haravoin lehtiä. Siksi, että neljänkään lapsen jälkeen en usko, että lasten hiljaiset leikit ennakoivat AINA katastrofeja. Tyhjensin rukkaset kuumina biomassaa (jonka siis piti olla paprikoita, tomaatteja ja kurkkuja) kasvihuoneesta ja riemuitsin siitä, kuinka ihanasti 5- ja 2-vuotiaat sulassa sovussa leikkivät kokonaisen tunnin leikkimökin nurkilla. Kuluuhan siinä aika somasti, kun kantaa ämpärillä peräkärryllisen vaivalla haravoituja lehtiä leikkimökkiin. Sinne mattojen, nukensänkyjen, astioiden ja pihalelujen oheen.

Omenasosetta olen keitellyt myös innokkaasti. Sellaista hyvänmakuista, mutta kokkareista. Kauanko Martat oikein keittävät omiaan että saavat sileäksi? Ja olenko vähemmän katu-uskottava, kun survon omenankökkäreitä muusinuijalla? Aggressiotkin helpottavat kun antaa nuijan puhua… pätee myös konfliktitilanteisiin yöllisellä nakkikioskilla.

Syksyisin yritän myös kunnon emännän tavoin tehdä perusteellisen kesävaatteiden talvisäilöön viemisen ja päinvstoin. Siinä kohtaa voidaan kirjata pieniä epäonnistumisia, kun vanhimman tyttären lenkkarit vuodelta 2001 löytyivät eteisen kaapista. Ja kaikki kengät siitä eteenpäin. Ja pipot, lapaset, aurinkolipat ja varvastossut. No, nykyään ei voi ennalta tietää, mikä varustus minäkin vuodenajasta on tarpeen. Muisten, kun viime joulupäivänä sähkökatkon vuoksi keittelin terassilla kaasugrillillä perunoita ja katsen kun voikukat kukkivat takapihalle. Tämä kirottu ilmastonmuutos vie ilon vuodenajoista! Talvet takaisin! Ja koulujen hiihtokilpailut. Vain sitä kautta jalostuu ihmisiä, joita eivät pienet vastoinkäymiset hetkauta.

Syksyllä aloitan myös terveellisen elämän ja laihdutuskuurin. Samoin keväällä, talvella, maanantaisin ja vaateostoksilla käymisen jälkeen.