Näin kansainvälisenä naistenpäivänä varmaan hyvä tarkastella jämsäläisten mielet kirvoittanutta aihetta; tasa-arvo-ohjelmaa.  Tai eihän kukaan vielä ole  kyseenalaistanut itse aihetta, ainoastaan sen tekijän. Päivän kysymys on siis, onko erikseen pestatun  asiantuntijan laatima tasa-arvo-ohjelma varmasti se asia, jota Jämsä juuri nyt tarvitsee. Henkilökohtainen vastaukseni on ei ja  tässä tulee perustelut.

Ensinnäkin koko sana on vanhanaikainen. Nykyään puhutaan mieluummin yhdenvertaisuudesta ja siitä on olemassa lakikin, joka kieltää ihmisten eriarvoisen kohtelun sukupuolen, iän, uskonnon, ihonvärin perusteella.

Tasa-arvo tai yhdenvertaisuus ei kohdistu vain eri sukupuolta edustaviin ihmiseen, vaan pitää miettiä eri-ikäisiä ihmisä, tai eri puolilla Jämsää asuvien yhdenvertaisuutta.  Seppolan keskustassa ja Jämsänkosken keskustassa asuvat vanhukset olivat ainakin vielä viime keväänä eriarvoisessa asemassa, koska Seppolan vanhukset saivat tarvittaessa yöhoitoa mutta Koskella asuvat eivät. Tuskin tilanne on parantunut tai voihan olla, että myöskään Seppolan vanhuksilla ei tätä oikeutta enää ole.

Kyläkoulujen oppilaat ovat myös olleet eriarvoisessa asemassa keskustan lapsiin nähden vaikkapa kieltenopiskelussa. Jos kyläkoulun lapsi halusi opiskella toista vierasta kieltä, se vaati siirtoa keskustan kouluun. Tässä pari ensimmäistä erismerkkiä.

Koska yhdenvertaisuuden toteuttaminen vaatii taas lisää rahaa, on rahan laittaminen ohjelmaankin aivan turhaa.  Ihan ilmaiseksi voitte lukea Vihreistä kannanotoista tältä sivulta, mitä Leena Lähdesmäki kirjoitti ko. aiheesta lokakuussa 2008 ja vielä linkki ihan tuoreeseen vihreiden yhdenvertaisuusohjelmaan. Ilmaisin sekin.

http://www.vihreat.fi/node/4871

Saara P-H