mari-kesalla.jpg

Eduskuntavaalien lähestymistä on vaikea olla huomaamatta. Niin tiukaksi menee poliittinen keskustelu ja keskinäinen nokittelu. Pelkästään hyvä on kuitenkin, että asioista keskustellaan ja kantoja tuodaan esille.  Toivottavasti eri medioitten toimittajat pitävät huolen, että viimeisetkin muruset siivotaan vaalirahakaapin alta ja ydinvoimaan liittyvät istuvien kansanedustajien mahdolliset kytkökset  tuodaan kunnolla julki.Toimittajat vaatikoot kunnon argumentteja kaikilta pintapuolisia latteuksia latelevilta politiikoilta.

Yksittäisten ehdokkaan elämä on melkoista myllerrystä. Teet sitä tai tätä, niin aina se tulkitaan vain vaalityöksi ilman suurempaa sisältöä – myös silloin kun on kyse normaaliin elämään liittyvistä asioista tai harrastuksista. Mutta leikkiin ryhtyvät varmasti myös leikin kestävät.  Pistäkää ehdokkaat lujille tiukoilla kysymyksillä ja väittämillä. Älkää tyytykö ympäripyöreään poliittiseen liturgiaan. Älkää antako kampausten, garderoobien esittelyn tai muun oheispullistelun hämätä ja johtaa harhaan. Anni Sinnemäki käyttää mielestäni hyvää ilmausta ”Äänestäjän kuluttajansuoja”. Vain oikeilla asioilla on merkitystä.

Kuvassa hymyilee Jämsän Vihreitten ehdokas YTM Mari Äikäs, jolla on monenlaista kosketuspintaa suomalaiseen arkeen ja sen vaatimuksiin.  Tentatkaa Maria, miten hän aikoo hyödyntää kansanedustajana yhteiskuntatieteilijän koulutuksen, opettajantyöstä saadut kokemukset, perheenäidin elämäntaidon, lasten harrastuksiin liittyvän talkoohengen, kahden valtuustokauden opit ja valtavan energiansa.