Vihreä Jämsä ry teki Jämsänkosken markkinoilla 9.7.10 pienen kuntalaiskyselyn koskien markkinavieraiden ympäristöön kohdistuvia huolia tai toiveita, jotka ovat tässä koosteena

1. Rasua – sopimuksen uudelleentarkastelu ja sopimuksen purkaminen oli markkinaväen ykköstoive.

2. Vesistöjen (Kankarisvesi ja Jämsänjoki) tila huolettaa kuntalaisia  ja ympäristötoimelta toivotaan aktiivista otetta vesistöasiassa.

3. Ulkoilijat ja uimarit toivovat, että Riihijärventieltä viitoitetaan reitti Toijalan uimarannalle ja Rasuanniemen Natura – alueelle. Uuden asutuksen myötä vanhat reitit ei enää ole käytettävissä kaikin paikoin.

4. Markkinoilla esitettiin myös toive, että osa kaupungin jatkuvaa leikkuuta vaativista nurmikkoalueista muutetaan kaupunkiniityiksi tai yhteiskäyttöön tarkoitetuiksi auringonkukka- tai hernepelloiksi esim. Espoon mallin mukaan.

5. Leikkikentille ja uimarannoille lisää riittävän suuria lajitteluroskiksia, joiden tyhjentämisestä ruuhka-aikaan huolehditaan riittävän tiheästi.

6. Kaupungin istutuksissa toivotaan käytettävän hyötykasveja, esim. marjapensaita, ja enemmän kotimaisia kasveja.

7. Kaavaan merkittyjen ulkoilureittien käyttöönotto pitää toteuttaa tai aluksi merkitä  niillä ranta-alueilla, joissa tontit eivät ole omarantaisia.

8. Maauimalan kunnossapitoon pitää satsata, samoin ankkapuistoa toivotaan takaisin.

9. Maisemien pusikoitumiseen pitää puuttua ajoissa ja umpikasvaneet maisemat esim. Koskenpääntie varrelta avattava.

10. Markkinaväki ymmärtää nuorten halun viettää yhteistä aikaa uimahallin rannassa tai Oinaalassa, mutta ei halua rikkoa roskiksia tai heittää kaikki roskat roskikseen viereen.

Parasta kyselyssä oli se, että monen markkinavieraan mielestä kotiseudulla on hyvin huolehdittu kävelyreiteistä ja istutuksista. Erityiskiitoksen sai Koski-Keskisen ympäristö ja Rantaraitti.
Seuraavan kerran asiaan palataan Seppolan raitilla.

Vihreä Jämsä ry

(JS 23.8.10)