Auton vapaapäivää vietetään lauantaina 22.9. Lauantaina ja muinakin päivinä matkaan voi käydä jalkapelillä tai vaikka pyöräillen.

Vihreiden kunnallisvaaliohjelmassa todetaan melko yksiselitteisesti näin: ”Haluamme vähentää autoilun pakkoa ja päästöjä sekä porrastaa autoilun verotusta nykyistä reilummin. Maksujen tulee olla korkeampia siellä, missä autoilun haitat ovat suurimpia ja missä todellisia vaihtoehtoja oman auton käytölle on tarjolla. Vastaavasti autoilun tulee maksaa vähemmän siellä, missä oman auton käyttö arjessa on usein välttämätöntä ja ruuhkia ei esiinny.”

Jämsän Vihreät allekirjoittavat lainauksen sanasta sanaan. Niin kauan kuin julkinen liikenne ei ole todellinen vaihtoehto, ei autoilusta voi ”sakottaa”. Pikkukaupungissakin toki auton käytön järkevyyttä voi miettiä. Onko jokainen kauppareissu pakko tehdä autoillen? Onko kuntosalille ajettava autolla? Onko lyhytkin työmatka pakko tehdä autolla ja vieläpä yksin?

Autoilua saa rakastaa. Autoaan saa ihailla, puunata ja tuunata. Mutta jos halata pitää, halaa ihmistä.

Nämä ajatukset saattavat olla radikalismia joissain päin Amerikkaa, mutta Suomessa niiden pitäisi olla auton kohtuukäyttöä.

Tommi Tapiainen