Edustuksellisuutta vaalilautakuntiin
Tommin terveiset:
Eurovaalien valmisteluissa Jämsässä siirryttiin käytäntöön, jota ei olisi pitänyt hyväksyä. Perussuomalaisten aloitteesta vaalilautakuntien ja -toimikuntien paikat jaettiin puolueiden suuruusjärjestyksessä. Se tarkoitti, että kristillisten lisäksi myöskään meille vihreille ei suotu yhtään varsinaista paikkaa.
Sen jälkeen päätimme, ettemme enää alistu vastaavaan tylytykseen. Laki lähtee siitä, että mahdollisuuksien mukaan lautakuntapaikkoja annetaan edellisissä eduskuntavaaleissa ehdokkaita asettaneiden puolueiden kesken.
Valtuuston kokouksen 15.12. jälkeen ryhmänjohtajat neuvottelivat vaalilautakuntien paikoista. ”Eikös ne ole hyvät näin”, oli ensimmäinen kommentti. Olin valtuutettuna vihreiden edustaja, ja totesin, ettemme hyväksy pelkkiä varapaikkoja. Valtuuston puheenjohtaja totesi, että periaatteena on että kaikille löytyy edustus. Eräs ryhmänjohtaja vetosi korkeimman oikeuden päätökseen, että paikat voidaan asettaa suuruusjärjestyksessä.
Vihreitä kritisoitiin myös sitä, meille on annettu ”liikaa paikkoja” lautakuntiin, kun meillä on hallussa keskusvaalilautakunnan puheenjohtajuus. Puheenjohtajuus oli neuvottelun tulos, jonka aikana muut puolueet olivat torpanneet vasemmiston asettaman ehdokkaan.
Maanantaina pääperiaatteena pidettiin vaalien sujuvuutta, ei paikkoja. Minulta kysyttiin montako paikkaa vihreät haluavat. Pyysin 2 paikkaa, yhden Jämsän keskustan ja toisen Jämsänkosken alueelle. Vain keskusta ja kokoomus olivat valmiita luopumaan paikoista.
Eduskuntavaaleissa meillä on
– 2 lautakunnan varsinaisen jäsenen paikkaa
– 6 lautakunnan varajäsenen paikkaa
– 3 vaalitoimikunnan varajäsenen paikkaa
2 paikkaa myönnettiin, koska vihreät olivat ”näin aktiivisia”. Vaikka olen lopputulokseen tyytyväisen, en ole tyytyväinen siihen, että edustuksellisuus vaatii aktiivisuutta. Onneksi olimme asiassa hereillä ja aloitteellisia, pyysimme mm. hallintojohtajan näkemystä asiasta.
Edustuksellisuuden periaatteen pitäisi olla kiveen kirjoitettu eikä muuttaa sitä kenenkään mielivallan mukaan. Kyse on vain ja ainoastaan periaatteesta.