Jämsän Seutu, 13.7.2018

Maajussin jälkeläinen (Jämsän Seutu 6.7.) suree suomalaisen maatalouden nykytilaa ja pitää osasyyllisenä vihreitä. Oikaisemme mielellämme harhaluuloja ja esittelemme uunituoreeseen Vihreiden puolueohjelmaan kirjattuja tavoitteita.

Haluamme edistää ruokamarkkinoilla reiluja pelisääntöjä. Nykyinen tukijärjestelmä ei ole tehokas maatalousyrittäjän eikä ympäristön näkökulmasta. Tukijärjestelmää on tarkasteltava kokonaisuutena ja tehtävä muutokset kohti kestävämpää ja kannattavampaa maataloutta. Kannatamme lähiruuan suosimista julkisissa hankinnoissa. Näinhän tekee mm. Jämsän Ateriakin.

Emme halua lopettaa maataloutta tai metsähakkuita. Olemme huolissamme maapallon kestävyydestä, koska ihmiskunta elää yli varojensa.

Maataloudella on tärkeä tehtävänsä ilmastonmuutoksen torjunnassa. Haluamme edistää kotimaisen kasviproteiinin tuotantoa. Vanha hyvä viljelykasvi härkäpapu palatkoon takaisin Jämsänkin pelloille.

Keväällä havahduimme hälyttäviin uutisiin lintujen ja pölyttäjien rajusta vähenemistä Keski-Euroopassa. Vakava ilmiö oli omin silmin ja korvin havaittavissa Jämsässäkin. Me haluamme suunnata tukea maatiloille myös niiden ympäristöä suojelevista toimista, ruuantuotannon lisäksi vesien suojelusta, hiilen sidonnasta, pölytyksestä, ravinteiden kierrätyksestä, luonnon monimuotoisuudesta, maiseman ja eläinten hyvinvoinnin vaalimisesta.

Jämsän olisi aika päivittää vanha maatalouspitäjän maineensa. Matkailu ja hyvä ruoka tukevat toisiaan. Iloitkaamme enemmän paikallisesti hyvin tuotetusta ruuasta ja ruokapaikoista kuin kansainvälisten ketjujen rantautumisesta Jämsään.

Mitkään ohjeistukset tai puolueohjelmat eivät takaa suomalaisten maataloustuotteiden menestystä. Sen päätöksen teemme me kuluttajat kaupan hyllyjen välissä kierrellessämme.

Jämsän Vihreät