Kiitos kaupunginjohtajalle talousarvion ja tulevien vuosien näkymien avaamisesta selkeällä ja realistisella tavalla. Toimintakulttuurimme on tänä vuonna muutoinkin parantunut. Koko organisaatio ansaitsee kiitokset sekä koronan että rakennemuutoksen hoidosta.

Tämän vuoden tuloksemme tulee olemaan odotettua parempi. Ensi vuosikin näyttää menevän vielä mallikkaasti. Meillä ei ole siltikään yhtään syytä jäädä lepäämään laakereille.

Nyt meitä pitää pinnalla valtion toimet ja verotuksen tekniset muutokset. Sen varaan ei pidä turvautua, muutoin vuosi 2022 on entistä vaikeampi. Emmehän halua samastua sellaisiin kuntiin, joiden olemassaolo perustuu lähinnä valtionosuuksiin.

Vanhoja aikoja meidän ei kannata haikailla. Tarvitsemme elinvoimapolitiikkaan teollisten investointien lisäksi panostusta luoville aloille, matkailuun ja palvelualoille. Nämä alat työllistävät etenkin nuoria aikuisia ja tasapainottavat sukupuolittuneita työmarkkinoita.

Siteeraan seuraavaksi kaupunkipolitiikan neuvonantajaa Eero Holstilaa kahden lauseen verran: ”Muuttovirran kääntäminen ei ole helppoa, mutta sitä kannattaa yrittää. Tulevaisuuden palveluyhteiskunnassa nuoret naiset asuinpaikan valinnoillaan ratkaisevat aluekehityksen suunnan.”

Sitten siteeraan itseäni useammalta vuodelta: Jämsän velkamäärä on ollut pitkään valtakunnallisesti matalalla tasolla. Onkin syytä kiittää talousjohtajaa pitkäjänteisestä työstä.

Heitän kuitenkin ajatuksen, että nyt kun rakennemuutos koettelee meitä, kannattaisiko meidän tehdä panostuksia työllisyyden parantamiseen omalla velkarahalla? Menemmekö virran mukana vai sitä vastaan?

Marraskuun lopulla kaupunginjohtaja listasi mittavan määrän tulevaisuuden haasteita. On helppo olla samaa mieltä, että vuosi 2021 on Jämsän kaupungille etsikkoaika.

Meidän kaikkien katse pitäisi olla vaalien jälkeisessä ajassa, ei itse vaaleissa.

Lopuksi toivotan kaikille onnea uudelle vuodelle!

Tommi Tapiainen