Valtuuston kokous 8.2.2021
Tommi Tapiainen

Ensi kuussa tulee kuluneeksi 23 vuotta siitä, kun aloitin työskentelyn kirjallisuuden, kulttuurin ja sivistyksen parissa. Uskallan siis kutsua itseäni jonkin sortin kokemusasiantuntijaksi.

Maailmalla on paljon hyviä esimerkkejä siitä, miten kunnan palveluita on järjestetty uudelleen mm. käytöstä poistettuihin tehdasrakennuksiin, liitettyjen kuntien kunnantaloihin sekä liikekeskuksiin. Siinäkin mielessä Jämsän kaupungin ei pitäisi rakentaa yhtään lisää tilaa omaan käyttöön.

Suosittelen tutustumaan Tampereella kekseliäästi toteutettuun Nekalan konttikirjastoon. Se koostuu siirtokelpoisista moduuleista. Tuo kirjasto on värikäs, iloinen ja rouhea.

Maailmalla on myös esimerkkejä hienoista kirjastorakennuksista, joissa korkeatasoinenkin arkkitehtuuri jää kylmäksi ilman panostusta sisältöihin, henkilöstöön ja muihin palveluihin.

Luottamushenkilöiden täytyy tukeutua tutkittuun tietoon. Saadun tiedon perusteella ei ole syytä epäillä, ettemmekö voisi luoda Forumin tiloihin toimivaa neuvontaa, nuorisotilaa ja kirjastoa. Siitä ei tule Oodia, se on varma. Eikä tarvitsekaan tulla.

Me olemme laiminlyöneet sivistyksen ja ajaneet melko lailla alas entisen kulttuuritoimen. Äkillisen rakennemuutoksen aikana meidän pitää panostaa taloudellisen toimeliaisuuden lisäksi myös kulttuuriin ja henkiseen vireyteen.

Tutkimustenkin mukaan ne parantavat sekä elämänlaatua että mielenterveyttä. Panostus ei saa olla korulauseita juhlapuheissa, vaan euroja talousarviossa.

Kaiken palvelutarjonnan ydin on mielestäni tämä: seiniä tärkeämpää on se, mitä seinien sisällä on.

Jos nyt palaamme lähtöruutuun ja alamme suunnitella uutta ja ihmeellistä, on se kuin alkaisi lukea Kadonnutta aikaa etsimässä -romaanisarjaa. Sen parissa viihtyy kyllä kauan, mutta loppuun ei välttämättä pääse koskaan.