Puheenjohtaja ja muu kokousväki – niin täällä keväisessä salissa kuin ruutujen äärellä

Lyhyestä virsi kaunis.

Sanotaan, että luvut eivät valehtele. Mutta olisi pään pistämistä puskaan, jos väittäisi Jämsän tilinpäätöksen tai nykyisen taloudellisen tilanteen olevan hyvä. Kuten tilinpäätöksessä todetaan, “ylijäämä syntyi täysin harkinnanvaraisen valtionosuuden korotuksen ansiosta”. 

Tilinpäätöskokouksessa varavaltuutetut Saara Peutere-Heikka ja Tomi Lampinen

Tokihan se parempi niin, mutta tilinpäätöksen seuraava lause summaa olennaisen: “Tämä kertoo kaupungin talouden epätasapainoisesta tilasta.” Kyllähän meidän pitää pyrkiä tasapainoon kaikella tapaa eikä luottaa ylhäältä tuleviin onnenkantamoisiin.

Olkoon lohtu sitten, että emme suinkaan ole ainoana kuntana tässä tilanteessa. Valtakunnan edellinen hallitus oli varsin höveli rahanjaossa kun taas nykyisen leikkuulaudalta suorastaan vyöryy yli leikkauskohteita. Olisiko se tylsä keskitie sittenkin paras malli kunnille? Silloin voisimme ennakoida paremmin ja tehdä suunnitelmia pitemmällä tähtäimellä.

Vaikka talouden vaikeudet ovat olleet merkittäviä, Jämsässä on tapahtunut paljon myönteistäkin. Väestön vähenemä oli viime vuonna odotettua pienempi. On tietenkin surullista , että se perustuu Venäjän hyökkäyssotaan. Iloitkaamme kuitenkin, että ukrainalaisten kotiutuminen on onnistunut hienosti ja tänne tulleet ovat löytäneet työtä, opiskelupaikan ja lapset solahtaneet kouluihimme. 

Sen sijaan syntyvyys on ja näyttää pysyvän alhaisena. Sanotaan mitä sanotaan, mutta kyllähän senkin pitäisi näkyä meidän palveluiden laajuudessa. Tilastokeskuksen julkaiseman tiedon mukaan syntyvyys koko Suomessa oli 2023 tilastointihistorian alhaisin.  

Himoksen, Hallin sekä vihreän siirtymän sijoitukset luovat meille odotuksia ja toiveita paitsi verokertymästä myös siitä, että rakennemuutoksesta voi koitua ja koituukin meille uusia mahdollisuuksia, työpaikkoja sekä yleistä vireyttä ja virkeyttä. 

Lopuksi valtuustoryhmämme kiittää kaupunginjohtaja Hanna Helastetta hyvin suoritetusta työstäsi. Virkistävää kesää kaikille!