Jotenkin olen ollut tänään muissa ajatuksissa kuin Jämsän lautakuntapaikoissa. 27. tammikuuta on Ausschwitzin keskitysleirin vapautuspäivä ja sitä vietetään kansainvälisena vainojen uhrien muistopäivänä.
Gaza. Varsovan ghetto. Mitä eroa niillä on? Eikö ihminen koskaan opi mistään?
Joskus optimiseseti olen sitä mieltä, että saksalaiset ovat oppineet jotain historiasta. Kouluissa käsitellään natsimenneisyyttä tehokkaasti, jokaisen nuoren on tiedettävä, mistä oli kysymys.
Toinenkin puoli asialla tuntuu olevan. Hollywood teki elokuvan Hitlerin murhayrityksestä; pääosassas silkoposki Tom Cruise kreivi Carl von Stauffenberginä, joka riskeerasi itsensä ja perheensa mielettömässä uhkapelissä, jonka hävisi.Maailmakin siis näkee saksalaiset jo myös uhreina eikä pelkästään syyllisinä. Itämeren suurimmasta merionnettomuudestakaan ei ole paljon puhuttu vuosikymmenten aikana. Miksikö? Ehkä siksi, että tammikuun hyiseen mereen kuolleet tuhannet uhrit olivat saksalaisia.
Hei – sain kuitenkin langan Jämsän lautakuntapaikkoihin. Toivottavasti niissä työskentelevät ihmiset ovat suurisydämisiä ja suvaitsevaisia, jotka haluavat oikeasti rakentaa parempaa maailmaa edun tavoittelun sijaan.