Lumesäästöjä

Jämsän kaupungissa haetaan ahkerasti säästökohteita, sillä vuoden 2010 talousarvioita tuodaan hallintokunnittain lautakuntien käsittelyyn. Valitettavasti osa luottamushenkilöille esitetyistä säästöistä on vain kolikoiden siirtämistä köyhän kunnan taskusta toiseen, eli lumesäästöjä. Kun toisessa hallintokunnassa löydetään säästöjä, syntyy niistä toisessa hallintokunnassa kuluja. Tuntuukin, että hallintokuntien välillä on kilpailu, kuka parhaiten osaoptimoi talouttaan, eikä kenelläkään näytä olevan kokonaiskuvaa säästöjen järkevyydestä. 

Valotan ajatustani esimerkillä.

Jämsän sivistyslautakunta päätti kokouksessaan 29.10.2009, että kunnan omistamassa rivitalo-osakkeessa toiminut Länkipohjan ryhmäperhepäivähoito siirretään koulun tiloihin ja esikouluryhmä liitetään 1. – 2-yhdysluokkaan. Näillä toimilla on kaavailtu säästettäväksi vuositasolla 8 100 euroa, lähinnä ryhmiksen käyttämän tilan vuokria Jämsän kaupungille.

Kun ryhmis siirretään koululle, pitää juuri remontoiduissa tiloissa tehdä remonttia. Esikoululuokka, joka siis vapautuu, kun eskarit yhdistetään yli 22 oppilaan kolmitasoiseksi, yhden opettajan luotsaamaksi opetusryhmäksi, vaatii muutostöitä esim. pikkulasten nukkumatilojen saamiseksi. Myös koulun piha on aidattava lain vaatimaksi ulkoilualueeksi. Vastaavaan aitaan Kaipolan päiväkodissa varattiin 25 000 euroa tämän vuoden budjetissa (Talousarvio 2009, s. 26, Jämsän kaupunki). Paljon vähemmällä ei selvitä Länkipohjassakaan. Lisäksi kuluja syntyy mm. tammikuussa alkavista suunnittelutöistä.

Henkilöstövähennyksiä ei synny. Aidan lisäksi tarvitaan liikenneratkaisuja Kalliomäentiellä, joka lyhyydestään huolimatta tulisi kasvavan liikenteen takia olemaan vaarallinen koululaisille. Kevyenliikenteenväylän tarve  aiheuttaa myös kaavamuutoksia. Sivistyslautakunnan 8 100 euron säästö aiheuttaa siis vähintään 25 000  – 30 000 euron kulut teknisellä puolella.

Valtuusto ei enää talousarviota käsitellessään pysty avaamaan kaikkia kohteita tarkasteltaviksi. Vastuu säästöesitysten järkevyydestä pitää olla myös valmistelevilla virkamiehillä. Eri hallintokuntien johtajien on istuttava yhteisen pöydän ääreen suunnittelemaan säästöjä niin, ettei esimerkin kaltaisia lumesäästöjä synny.

 

Leena Lähdesmäki