Ydinvoimaa vastaan, hallituksessa ja sen ulkopuolella

(julkaistu Jämsän Seudussa 18.7.2012)

Tekstiviestipalstalle kysyttiin ”Kuinka on mahdollista, että vihreiden Tommi vastustaa ydinvoimaa, vaikka puolue on hallituspuolueena ollut tekemässä Suomeen niitä lisää.”

Kyseessä ei ole silmänkääntötemppu, vaikka kysyjä saattaa niin olettaa. Vihreät on vastustanut ydinvoimalupien myöntämistä kaikissa vaiheissa. Ennen 2007 eduskuntavaaleja puolue kertoi ajavansa vihreää linjaa kestävien energiaratkaisujen puolesta, mutta että häviö yhdessä asiassa ei olisi järkevä syy luopua vaikuttamisesta muihin asioihin.

Pysymällä hallituksessa Vihreät onnistui vaikuttamaan esim. vaalirahoituksen valvontaan ja vaalijärjestelmään, perusturvan parannuksiin, historiallisen suureen satsaukseen uusiutuvaan energiaan sekä kunnianhimoisiin pitkän aikavälin päästötavoitteisiin.

Mielestäni elämä ja politiikka on monin osin kompromissien tekemistä. Välillä tulee voittoja ja välillä kunnolla turpaan. Ydinvoimassa tuli takkiin, mutta neljässä vuodessa toteutui myös paljon vihreitä tavoitteita. Siksi se on mahdollista.

Tommi Tapiainen
Jämsän Vihreiden kunnallisvaaliehdokas