Kaupunginvaltuusto päätti 17.12.2012 talousarvion tasapainotustoimenpiteistä. Yksi osa niista oli alijäämän kattaminen kertaluontoisilla henkilöstömenosäästöillä. Ehdotan, että myös luottamushenkilömaksut otetaan mukaan kertaluontoisiin säästöihin.

Vuonna 2012 kokouspalkkioita maksettiin ainakin 193.202,49 euroa. Tarkasta luvusta puuttuu joitain summia, joita on maksettu kuukausipalkan puolella. Arvion mukaan kokonaissumma on noin 195.000 euroa. Kilometri- ja puhelinkorvauksia maksettiin 22.232,28 euroa.

Ehdotan henkilösäästöjen hengessä kertaluonteisia ja määräaikaisia säästöjä kokouspalkkioihin:

– poistetaan vuoden 2013 loppuun asti 50 prosentin korotus, jos kokous kestää yli kolme tuntia

– jätetään maksamatta kokouspalkkiot kaupunginhallituksen, -valtuuston sekä lautakuntien jäsenille kolmesta kokouksesta (sisältäen myös pöytäkirjan tarkistuksen)

– kannustetaan luottamushenkilöitä luopumaan kilometrikorvauksista ja harkitsemaan kimppakyytejä

Alijäämät ei näillä säästöillä poistu, mutta kyse onkin osallistumisesta yhteisiin talkoisiin. Tuskinpa luottamustehtävien hoidon motiivina on palkkiot. Kokouspalkkioiden määräaikaista leikkaamista on harrastettu aiemminkin, joten mistään vallankumouksellisesta ajatuksesta ei ole kyse.

18.2.2013 Tommi Tapiainen