Viime torstaina puolilta päivin surffailin puhelimellani kaukana kotoa. Luin UPM:n kansainväliseen levitykseen jättämää tiedotetta. Hetken epäilin omaa kielitaitoani.  In Finland, SC paper machine Jämsänkoski 5 at UPM Jämsä River Mills and coated mechanical paper machine 2 at UPM Kaukas will be closed.   Ei auttanut lauseen uudelleen lukeminenkaan; kammottava uutinen oli aivan totta.

Siirryin facebookiin. Siellä kaverini vuodattivat suruaan ja kauhistustaan tulevasta. Aika äkkiä tahti kuitenkin muuttui. Jo Jämsän Seudun verkossa jankutettiin ansiosidonnaisista ja parin vuoden välein vaihdettavista avenseista. Iltaa kohden somen meno vain yltyi. Monen mielestä paperimiehet ovat ehtineet kerätä niin paljon jo maallista, että ei heillä mitään hätää ole, vaikka duuni meneekin alta. Somen kaikkitietävät muistuttivat, että asumistuet, Kela sun muut kyllä huolehtivat työttömistä paperimiehistä ansiosidonnaisen loputtua.

Moni jaksoi muistuttaa, että paperimiehen ansiosidonnainen tuki on suurempi kuin monen palkka. Tottahan se toki on, mutta.

115 työpaikkaa. Pieni kertotauluharjoitus on paikallaan. 115 x Jämsään maksettavat verot = melkoinen määrä vanhusten vaippoja, kouluavustajan palkkaa tai korjattavaa pikkutietä. Me kaikki olemme menettäjiä torstain uutisten jälkeen.

Jaksoipa siellä somessa joku muistuttaa siitäkin, että onhan näillä onnekkailla jo kesämökki ja omakotitalo, jotka voi laittaa myyntiin. Ei tainnut tulla mieleen, miten asuntomarkkinat reagoivat, jos jo nyt myynnissä olevien talojen lisäksi markkinoille tulee paljon uusia taloja. Hinnat laskevat. Siitä sitten kärsiikin vaikkapa se eläkeläispariskunta, joka lumenluontiin ja haravointiin väsyneenä haluaa siirtyä kerrostalon vapauteen. Ei menekään talo kaupaksi tai hinta on vajonnut rupuluokkaan.

MItä enemmän kaupungissa on hyväpalkkaisia paperimiehiä tai lääkäreitä sitä parempaa palvelua saavat lapsemme kouluissa ja päiväkodeissa, vanhuksemme hoitokodeissa ja sitä paremmassa kunnossa ovat hiihtolatumme ja uimarantamme. Kateus vie kalatkin vedestä, sanoi jo kaikkitietävä vanha kansa.

Yksi asia minua kuitenkin noissa palkoissa hiertää. Missä ovat hyväpalkkaiset paperinaiset?

– Saara Peutere-Heikka